Kinesiologie

Kinesiologie is een methode waarbij door middel van een spiertest gezocht wordt naar de oorzaak van, ofwel stressor achter een probleem of doel. De spiertest is voor de kinesioloog een soort meetinstrument, de reactie van de spieren kan ons vertellen waar we moeten zijn.

 

Het is een manier van communicatie geworden die eigenlijk fantastisch werkt, een manier om te communiceren met het lichaam, geest en/of het onderbewuste. Behalve spiertesten werkt kinesiologie met een combinatie van acupressuurpunten en de relatie tussen structuur, organen, klieren, emoties, voeding en stress.

 

De stressor die ervoor zorgt dat iemand uit balans is, kan structureel, emotioneel, mentaal of chemisch van aard zijn. Voor iedere stressor bestaan dan weer unieke technieken om te balanceren. Voorbeelden van onbalansen/ stressoren:driehoek

  • Struktuur: rugklachten door verkeerde houding, RSI door veel herhaalde bewegingen, geblokkeerde samenwerking van hersenhelften m.a.g. dyslexie of leerproblemen.
  • Emotie: stress (positief of negatief: te veel is nooit goed!), faalangst, nervositeit, depressie, gedragsproblemen.
  • Mentaal: te hoge leer- of werkdruk, te veel moetjes, negatieve omgeving, faalangst.
  • Chemie: voedingsallergie of intolerantie, voedingstekorten of te veel toxines, water tekort, hormoononbalans. 

Een verstoring op het ene vlak kan zorgen voor een ontregeling op het andere gebied. Zo kan verkeerde voeding leiden tot overactief gedrag. Een tekort aan vitamine B kan leiden tot moeheid, haaruitval of malende gedachten. Moeheid of depressie kunnen weer een slechte houding tot gevolg hebben, wat uiteindelijk kan leiden tot rugproblemen. Slechte darmfunctie kan gevolgen hebben voor de weerstand, de gemoedstoestand en zelfs leiden tot eczeem.

 
In feite weet het lichaam wat het probleem is en wat de oplossing, het legt meestal niet zelf de verbinding. De kinesioloog tracht die verbinding te zijn, de vertaler. In feite is een Professioneel Kinesioloog opgeleid om via allerlei codes en testen de taal van het lichaam te ontrafelen. Soms betekent dat letterlijk laag voor laag afpellen tot je bij de essentie van het probleem kan komen en soms kan dat meteen in de eerste sessie.