Switching uitleg

Deep Switching is een verstoring van de balans van ons overlevingssysteem om ons in staat te stellen een onhoudbare situatie het hoofd te bieden.

 

De reactie van het limbisch- en hersenstamsysteem (Amygdala, Thalamus, PVG, PHG of PAG) kan dan het creëren van een switching zijn. Vergelijk dit bv met een caravan die een bepaalde hoeveelheid apparaten op stroom kan hebben, maar wanneer de afname van stroom het kunnen van het elektriciteitsnetwerk overstijgt, springt de stroom uit. Kortsluiting...een stop gesprongen. Ten tijde van switchen is dat ook zo, het brein ligt even stil, een moment dat de informatieverwerking ook stil ligt. 

 

Iedereen maakt dit wel eens mee. Meestal is het tijdelijk. Bv. je hebt haast, veel te doen, bent er met je gedachten niet 100% bij en wil snel weg. Je pakt je tas en ineens zijn je sleutels verdwenen, soms weet je het meteen en de andere keer is het net de druppel en daar gaat je brein...blanco...geen idee waar ze zijn. Meestal loop je wat heen en weer in huis en met een beetje geluk kom je ze weer ergens tegen. Als dat gebeurt neemt de stress af en kun je weer nadenken. Dat laatste is een teken dat de switching weer voorbij is. 

 

Het creëren van een switching is een manier om te overleven op EGO niveau. Op de langere termijn is het wel lastig als blijkt dat deze switching (kortsluiting) zich iedere keer herhaalt en zo een gewoonte is geworden, een beperkend patroon.

 

Bijvoorbeeld iedere keer bij wiskunde/ rekenen hetzelfde probleem waar je op vast loopt. Ondanks het vele oefenen en de goede uitleg van anderen. Op zo'n moment is het voor ons duidelijk, hier is sprake van een switching. Vaak is het dan geen motivationeel probleem maar meer een vastgelopen brein in een specifieke situatie. LEAP biedt de tools om zicht op deze patronen te krijgen en ze vervolgens te doorbreken. Een krachtige methode dus.